wiecie. Dużo osób interesuje też kuchnia wegańska i wciąż poszukiwane są przepisy wegańskie. Lecz kuchnia wegańska nie jest tak popularna, jak ta wegetariańska. Może i dobrze, bo kuchnia wegańska nie jest dla każdego. Natomiast kuchnię wegetariańska może stosować każdy człowiek.
I tu pojawia się pytanie o
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Warzywa i owoce a szczególnie rośliny
Alternatywą do tradycyjnej diety mięsnej jest swobodne przejście na posiłki jarskie. Przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie z zasady diametralnie różnią się od tych tradycyjnych. Jednak niespożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego nie umniejsza ilości dostarczanych do organizmu niezbędnych składników. Warzywa i owoce, a szczególnie rośliny strączkowe zapewniają organizmowi człowieka dostatecznej ilości białka oraz mikro i makroelementów. Kuchnia wegańska wbrew pozorom potrafi utrzymać podstawowy zasób składników odżywczych.